Localități
Localităţi înfrăţite
Vremea
Harta
Hungarian (formal)Română (România)

Cetatuia

Din punct de vedere administrativ localitatea Cetatuia apartine comunei Sânsimion. Se întinde pe partea stânga a Oltului la o înaltime de 650 m deasupra nivelului marii. Accesul în localitate este posibil pe drumul judetean 123A. Pe teritoriul satului se revarsa pârâul Fiság în râul Olt.

Potrivit recensamântului din 1992 localitatea avea 992 de locuitori.

Prima atestare documentara a satului dateaza din 1567.

Cetăţuia

Printre edificiile mai reprezentative trebuie sa mentionam biserica romano catolica, care face parte din categoria celor mai vechi monumente istorice din judetul Harghita. Aceasta dateaza de la sfârsitul secolului al XIII-lea si a fost construita initial în stil gotic. Pe parcursul secolului al XVIII-lea a suferit o serie de renovari. În spiritul contrareformei, aceste renovari au fost efectuate în stil baroc. Cu ocazia lucrarilor de restaurare efectuate în 1973 s-a descoperit un portic realizat în stil gotic, pe care apar si o serie de simboluri secuiesti.
Biserica romano catolică din Cetăţuia Ramă de uşă gothică

Dintre personalitatile care s-au nascut în aceasta localitate, trebuie sa amintim pe Gyorffy József, care dupa ce a luat parte în revolutia din 1848-49, a avut taria sa adere la o alta rebeliune antihabsburgica, organizata de Makk József în 1854. O alta personalitate originara din Cetatuia a fost Bors Ferenc, care a ajuns la rang de colonel în revolutia din 1848-1849.

În Cetatuia ca si în resedinta de comuna, Sânsimion prelucrarea lemnului a ocupat un rol important (în perioada interbelica localitatea a avut si o fabrica de cherestea). Un lucru interesant este fabricarea portelanului, caolinul alb fiind extras din apropierea satului.